Държавата тръгва на инспекция и в ЕРП-тата 18.01 | 11:28

Енергийното министерство договори с компаниите разсрочено плащане за клиенти с високи сметки, които не могат да ги платят накуп

От iNews.bg

След като започна проверки в ТЕЦ-овете, които поддържат резервни мощности в готовност за моменти на пиково потребление на ток, каквито имахме миналата седмица, сега държавата ще инспектира и електроразпределителните дружества. Причината е високите сметки за ток, които клиентите им започнаха да получават в последно време. От самите ЕРП-та предупредиха за тях още преди да са ги изпратили, като обясниха, че те се дължат на високата консумация на ел.енергия заради сериозните студове, заради което домовете, които се отопляват на ток, ползват повече. Освен това и при трите компании беше отчетено значително по-високо потребление спрямо аналогичните месеци на 2015 г.

Министерството на енергетиката и Комисията по енергийно и водно регулиране сега ще проверяват дали това е точно така. Инспекциите са обявени като извънредни и ще обхванат не само сметките за ток на клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", но и самите съоръжения и електроразпределителни мрежи на компаниите. Идеята е да се провери дали те са изправни и готови за работа при тежки атмосферни условия като в момента.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова вече е провела разговори с представители на ръководствата на трите ЕРП-та. С тях е обсъдена идеята да дадат възможност на клиентите си да заплатят задълженията си разсрочено при предоставяне на съответните документи. Някои от тях вече сами предложиха на абонатите си такава възможност, ако семейният бюджет ще бъде затруднен да плати фактури с по-високи стойности. От своя страна трите компании са се ангажираха да проверят всеки сигнал, свързан със съмнения за достоверността на сметката на техни клиенти.

Водещи

Най-четени