Държавата трябва да се обяви за некомпетентна, за да плащаме по-евтин ток 12.04 | 16:45

Имало притеслнителни практики в контрактите с "Марица" 1 и 3

От Христина Рафаилова

Има някои притеснителни практики в договорите с "Марица" 1 и 3. Това каза икономическият министър Асен Василев по повод дългосрочните контракти с така наречените американски централи, цитиран от БТА. Въпросните договори бяха една от основните причини за поскъпването на тока от 1 юли миналата година.

По негови думи като обезпокоителни могат да се определят например практиките за ескалация, както и за задължителното изкупуване на произведения от двата теца ток.

Според Василев обаче това не може да бъде основание да бъдат преразгледани контрактите, тъй като и двете страни са дали съгласието за условията в тях, като са се подписали.

Основание за промяна в договорите може да бъде само фактът, че една от страните е нямала достъп до юридически услуги или е била изключително некомпетентна. "Аз не мога да кажа, че българската държава е некомпетентна" заяви министърът.

Другата седмица ще стартират проверките в енергетиката от стана на ЕК, както от група проверяващи от Световната банка, информира Василев. Мисията от енергийни експерти на Световната банка ще подпомогнат проверката на еврокомисията.

Водещи

Най-четени