Държавата ще даде заем до 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете 01.12 | 15:00

Това решение взеха от кабинета на извънредното си заседание

От iNews.bg

Фондът за гарантиране на влоговете ще получи заем до 2 млрд. лв. от централния бюджет. Това решение взе кабинетът по време на извънредното си заседание в понеделник.

"Финансирането е необходим за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в "Корпоративна търговска банка”, посочват от пресцентъра на Министерски съвет (МС). Заемът ще бъде отпуснат и с цел безпроблемното протичане на изплащането на гарантираните влогове на клиентите на банката.

През миналата седмица от фонда обявиха през кои 9 банки ще се изплащат гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това са: Алианц Банк България АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, СИБАНК ЕАД, УниКредит Булбанк АД, Централна кооперативна банка АД и Юробанк България АД. 

Тогава стана ясно, че 255 000 са вложителите с гарантирани депозити в КТБ. Това потвърди председателят на структурата Радослав Миленков. По неговите думи общата сума на сметките до 196 хил. лв. е 3,6 млрд. лв. Акцията по изплащането на гарантираните влогове започва на 4 декември и ще продължи 5 години.

Водещи

Най-четени