Държавата ще казва кой не може да си плаща сметките за ток 15.01 | 16:25

Една трета от българите са енергийно бедни, взимат по 85 млн. лв. годишно като помощи

От iNews.bg

В близко бъдеще държавата ще бъде тази, която ще определя кои хора у нас са в състояние да покриват сметките си за ток и парно и кои не. По този начин ще се решава на кого ще бъдат отпускани енергийни помощи. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която е в Брюксел за първото заседание на съвместната ни работна група с ЕК, която подпомага българското правителство при преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар.

Петкова акцентира върху необходимостта да бъде променен моделът на определяне и защита на потребителите. В момента законодателството определя реда и начина за получаване на помощи за социално слабите граждани. За да се възползват от това си право, сега българските граждани трябва да декларират, че са енергийно бедни, защото отговаря на определени условия, припомни Петкова. "За да гарантираме защита на всички потенциално застрашени лица, трябва инициативата за дефиниране на уязвимите потребители да дойде от страна на държавата, а не да чакаме те да се определят като такива", каза тя по време на дискусията.

Според Петкова предстоящата промяна няма да навреди на енергийно бедните у нас. "Българските потребители трябва да бъдат спокойни, че няма да се направи нищо против техните интереси и те ще бъдат максимално защитени при предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната", заяви тя.

В момента около 30% от българите попадат в категорията на енергийно бедните потребители, показват данните на социалното министерство, което също има свои представители в работната група. Освен това за енергийни помощи държавата харчи по около 85 млн. лв. годишно. Данните на Националния статистически институт сочат пък, че годишното потребление на ток от българските домакинства у нас е около 10.5 терават часа. Средният годишен разход на едно домакинство за ел.енергия е около 634 лв.

Водещи

Най-четени