Държим 60 млрд. лв. в банките 11.01 | 14:43

Ако сменим лева с еврото, лихвите ще паднат още, смята Левон Хампарцумян

От iNews.bg

Въпреки ниските лихви, българите държат на банкови влогове над 60 млрд. лв. Това обясни банкерът Левон Хампацумян. Според него причината хората да държат толкова много пари в банките е, че не са сигурни обстановката в страната и в бъдещето. От думите му излиза, че в крайна сметка нашенци като цяло спазват принципа "Бели пари за черни дни". "От друга страна може да се каже - това са спестени пари и когато всичко стане по-добре, те ще се изтеглят, харчат и ще сме добре. Т.е. има две страни на монетата, две теории добре или не е наличието на такъв ресурс в банките", обясни Хампарцумян пред бТВ.

Според банкера, за да се изтеглят тези суми и да започнат да се харчат, трябва да има среда, в която хората да се чувстват уверени. Това важи както за потреблението като физическите лица, така и за развитието на бизнеса. Докато това усещане не настъпи на улицата, няма да има и по-голям растеж, смята Хампарцумян.

Въпреки че в момента у нас лихвите, които дават банките по депозитите, са ниски, те все пак са по-високи от тези в еврозоната. Ако България беше заменила лева с единната валута, у нас положението щеше да бъде същото, обясни Хампарцумян.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени