Дянков: Искът за "Белене" ще падне в Арбитражния съд 17.09 | 14:09

Според финансовия министър искът се прави по политически причини

От Ралица Стоянова

Искът на руската компания "Атомстройекспорт" от 1 млрд. евро компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ "Белене" ще падне в Арбитражния съд. Това каза в Русе вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

"Предполагам, че този иск се прави по някакви политически причини. Подобни искове "Атомстройекспорт" е предявявал в минали години към други две държави. Тогава и двата иска са паднали. Убеден съм, че това ще се случи и при нас", заяви вицепремиерът. 

В крайдунавския град той присъства на откриването на учебната година в училището по европейски езици и на тържеството за новата академична година на Русенския университет, информира БТА.

Преди няколко дни икономическият министър Делян Добрев заяви, че няма никакви основания за сумата, която е поискана от "Атомстройекспорт".

Според бившия икономическия министър Тайчо Трайков ходът на "Атомстройекспорт" е бил много слаб.

Много е малко вероятно обезщетението, искано от руската компания, да се реализира в пълната си стойност. България има някакви предимства по отношение на Русия, заяви по-рано днес Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Водещи

Най-четени