Дянков: Лихвите по кредитите падат наесен 17.07 | 17:12

Новият президент на ЕБВР ни похвали за фискалната политика и еврооблигациите

От Ралица Стоянова

Лихвите по кредитите ще паднат през есента. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на брифинг за първото посещение у нас на новия президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти.

Тенденциите за сваляне на лихвите се наблюдават от десетина дни, обясни Дянков. Като причини за очаквания спад той отново изтъкна успешното пласиране на еврооблигациите ни на международните пазари, както и рекордно ниската доходност на 10-годишните ДЦК, изтъргувани вчера (16 юли).

От своя страна Чакрабарти заяви, че е впечатлен от фискалните мерки на българското правителство. България се позиционира много по-добре от доста други страни в региона, изтъкна той. Страната има нисък дефицит, кредитните агенции повишават рейтинга ѝ, пласира успешно еврооблигациите си.

Чакрабарти обеща ЕБВР да помогне на страната ни да увеличи ръста на износа си. Той изтъкна, че банката отпуска по 200 млн. евро годишно на България. Наскоро банката е одобрила нови проекти за 50 млн. евро у нас.

Утре (18 юли) президентът на ЕБВП, заедно с финансовия министър Симеон Дянков, ще посети Бургас и Созопол. Там той ще се запознае с идеи за проекти по южното ни Черноморие. Няколко общини имат намерение да участват заедно в туристически и инфраструктурни проекти, съобщи Дянков.

Водещи

Най-четени