ЕБВР вече очаква от България 3.1% растеж 20.05 | 14:18

Централна и Източна Европа ще се възстановяват по-добре, според прогнозите

От Ивайло Ачев

Перспективите за икономически растеж пред Централна и Източна Европа са се подобрили, но и възможните усложнения заради проблеми с бюджетния и публичния дефицит също се увеличават. Това е основното заключение в новия прогнозен доклад за икономическото развитие на региона на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), публикуван на сайта на институцията.

Прогнозата на ЕБВР за България е за 3,1% растеж през 2011 година и 3,6% за 2012 година. За сравнение банката очакваше 2,6% растеж у нас в предишното си виждане.

ЕБВР счита, че най-голям принос за икономиката ни ще имат износът, очакваният добър туристически сезон и по-добрите резултати по отношение на селското стопанство. Негативни очаквания обаче има за потребителското доверие и за потреблението.

Най-новите прогнози на ЕБВР за Централна и Източна Европа са за икономически растеж от 4,6% през тази година и 4,4% през следващата година. За сравнение в предишната си прогноза банката даде 4,2% икономически растеж за региона през тази година.

Най-впечатляващ икономически растеж се очаква да запише Казахстан – 7% през тази година. Русия и Украйна също са след отличниците с 4,6% и 4,5% прогнозен растеж съответно.

Според ЕБВР възстановяването на икономиката се стимулира най-вече от вътрешното търсене, а не от износа. В особена степен това твърдение важи за България, Хърватия и Унгария. Сериозен растеж на промишленото производство се отчита в традиционно силни за региона играчи като Полша и Турция.

Положителен фактор за икономическото възстановяване е и възстановяването на трудовия пазар в повечето държави в Централна и Източна Европа.

По отношение даване на кредити пазарът се подобрява на доста места, особено в Албания, Русия, Турция, Полша, Сърбия и Кавказкия регион.

Сред негативните фактори, които ще влияят върху икономиката на Централна и Източна Европа, са проблемите с публичния дълг и растящите цени на суровините и горивата.

Водещи

Най-четени