ЕБВР дава 74 млн. евро на НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и Топлофикация - София 28.06 | 14:54

Трите компании ще подобрят инфраструктурата си и качеството на услугата

От Деляна Петкова

Три споразумения на обща стойност 73.8 млн. евро бяха подписани днес пред журналисти между Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и бенефициентите - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Топлофикация София".

Със средствата на банката трите български енергийни компании ще подобрят инфраструктурата си и качеството на услугата, заяви Трайков, цитиран от БТА. Подписаното с НЕК споразумение е за изграждане на два нови 400 киловолтови далекопровода на обща стойност 54 млн. евро, от които близо 38 млн. евро е финансиране по Международния фонд "Козлодуй".

Предвижда се далекопроводите да бъдат завършени до края на 2014 г. Те ще се изградят от подстанция Пловдив до ТЕЦ "Марица Изток" 2 и от подстанция Бургас до ТЕЦ "Марица Изток" 2.

"Топлофикация София" ще подмени 136 абонатни станции в училища, детски градини и социални домове и ще положи 25 км изолирани тръби. Дейностите са на обща стойност 1,8 млн. евро и ще приключат до средата на следващата година.

Рехабилитацията на съоръженията ще спести общо около 2 500 мегаватчаса енергия годишно. АЕЦ "Козлодуй" ще получи 34 млн. евро за програми, свързани с извеждането от експлоатация на първи до четвърти блок на централата.

Ще се създаде заетост на 715 човека и ще се използва техния труд за дейности по извеждане от експлоатация, вместо да се наемат външни фирми, допълни Трайчо Трайков.

Тези средства са в полза на преструктурирането на българската енергетика, добави той. До момента договорените средства в рамките на Международния фонд "Козлодуй" са близо 575 млн. евро, сключени са 35 споразумения.

Водещи

Най-четени