ЕБВР очаква влошаване за икономиката в Централна и Източна Европа 18.10 | 16:21

За България ръстът е ревизиран до 1,6% за 2011 година, спрямо очакваните 3% през юли

От iNews.bg

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) сви прогнозите за икономическия ръст на Централна и Източна Европа. Причината – ефектите от глобалната финансова криза през 2008 и 2009 година и последните проблеми в еврозоната.

Според доклада на банката през 2012 година икономическата експанзия в региона ще бъде около 3,2%. Преди три месеца прогнозите сочеха ръст от 4,4 на сто. През 2011 година страните ще запишат ръст от 4,5%, вместо 4,8%, прогнозирани през юли.

Данните за България са очакван ръст на икономиката от 1,6% през 2011 година. През юли от банката очакваха ръст от 3 на сто. Подобни бяха и очакванията на българските власти – прогнозите на Министерството на финансите за развитие на българската икономика за 2011 година са за ръст от над 3%. За 2012 година от ЕБВР очакват ръст на българската икономика от 2,3 на сто, спрямо 3,7%, прогнозирани от институцията преди три месеца.

Спад от ЕБВР предричат особено за страните от Югоизточна Европа – те са особено уязвими на кризата в еврозоната. Страните в най-близки отношения и съответно най-застрашени са Унгария и Словакия, отбелязва още докладът. Русия пък ще очаква силен ръст, тъй като не е сериозно обвързана с икономиките на останалите европейски държави.

Забавяне ще има и за икономиките на Балтийските държави – в региона ръстът ще бъде около 1,7% през 2012 година. През юли обаче прогнозите бяха за ръст от 3,4 на сто.

Влошаване на икономиката ще има и за Албания, Румъния и Сърбия, които са изложени на рисковете от гръцката криза.

Водещи

Най-четени