ЕБВР ще консултира държавата за Фонда на фондовете 13.10 | 16:42

Банката ще помага и при управлението на средствата по ОП „Околна среда“

От iNews.bg

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предоставя консултантски услуги при създаването и определянето на правилата за работата на Фонда на фондовете. Това предвижда споразумение между Министерството на финансите и ЕБВР, одобрено на днешното заседание на кабинета, съобщиха от правителствения пресцентър.

Решението за създаването на единен фонд, който да контролира почти всички средства от европейските фондове за страната, бешевзето от кабинета през юли. След одобрението на Министерски съвет остава документът ще бъде ратифициран от парламента.

Според подписаното на 1 октомври споразумение банката ще предоставя техническа помощ за професионалното и ефективно управление на евросредствата като се търси увеличаване на ефекта от тях чрез включването и на частни капитали.

 

ЕБВР ще разработи вътрешните правила и процедури на ръководството и мениджъра на фонда, правилата, по които ще работи Инвестиционният съвет, ще изготви схема за организационната връзка между мениджъра, финансовите посредници и крайните получатели.

ЕБВР ще окаже и специална подкрепа при управлението на оперативната програма "Околна среда" (ОПОС), като ще участва в разработването на инвестиционна стратегия, ще помага при намерането на потенциални източници за съфинансиране, ще разработва целевите резултати и индикатори за изпълнение на програмата.

Дейностите ще се финансират по програмата за техническа помощ. Очаква се техническа помощ да оказва и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Водещи

Най-четени