ЕВН България изкупи акциите си само в рамките на днешния аукцион 21.12 | 15:04

Дружеството плати близо 90 млн. лева за придобивката си

От iNews.bg

Само за броени часове акциите на държавата в ЕВН България, пуснати на пода на БФБ - София, бяха изкупени, а купувач се оказа самото дружество.

След края на аукциона ЕВН България вече държи 97,5% от "ЕВН Електроразпределение", след като закупи 48 хил. акции на пода на борсата, както и 99,73% от "ЕВН Електроснабдяване" със закупените днес (21 декември) 61,6 хил. акции. 

Австрийското дружество EVN плати за операцията общо 90 млн. лева, става ясно от съобщение на компанията.

"При заложени минимални 78 млн. лева за миноритарния държавен дял в ЕВН приходите са 92 млн. лева, като все още има 600  акции, които остават за утре, така че се надвишават  първоначалните ни оценки". Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти след заседанието на Министерския съвет, цитиран от БТА.

Днес е първият ден, в който на пода на БФБ-София се търгуваха акции от енергийното дружество. Листването може да се окачестви като едно от най-атрактивните през годината и данните за бързото изкупуване на емисията само потвърждават това.

Преди началото на търговията Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на ЕВН България, коментира, че от 2005 година EVN е инвестирала в България над 900 млн. лева. в тази цифра влизат вложенията в нова инфраструктура, както и изграждането на два фотоволтаични парка у нас.

EVN влезе в България през 2005 година след закупуването на активи на енергийни дружества у нас чрез приватизационни търгове. Компанията доставя енергия в Югоизточна България, а от 2007 година се занимава с топлоснабдяването на Пловдив и Асеновград.

Първите си проекти в областта на възобновяемите ресурси у нас от EVN реализират през 2009 година.

 

Водещи

Най-четени