ЕВН: И най-малките фирми излизат на свободния пазар на ток, страшно няма 17.07 | 18:27

Тези клиенти спират да купуват по регулирани от КЕВР цени на 1 октомври, но има буфер до юли догодина

От Кристиан Костурков

От 1 октомври тази година у нас се прави поредната крачка към либерализацията на пазара на ток. След като в рамките на няколко години по свободно договорени цени започнаха да купуват необходимата електроенергия най-големите, големите, средните и последно малките предприятия, тази есен това се случва и за най-малките фирми. Така вече и адвокатски кантори, баничарници, зъболекарски кабинети и от този сорт малки фирми ще купуват ток на свободно договорени цени и ще могат да сменят търговеца си. Това обаче не означава, че в момента всички масово трябва да се заемат да търсят новия и доставчик и да сключват договор, за да не останат без електрозахранване на 1 октомври. Това няма да се случи, законът е предвидил и един преходен период, успокояват от ЕВН България. Реално за окончателен избор на търговец на ток най-малкият бизнес има цяла година, защото буферният период приключва чак на 1 юли 2021 г.

Все пак последните малки фирми, които трябва да излязат на свободния пазар на ток, е хубаво да започнат да проучват търговците отсега. За да имат достатъчно време да направят правилния избор за себе си преди да е дошъл крайният срок. Но дори и да не успеят да си изберат доставчик до 1 октомври, те няма да останат без ток, успокоява зам.-председателят на Управителния съвет на ЕВН Калина Трифонова. Ако към 1 октомври дадена фирма не е избрала търговец и не е сключила с него договор, това не означава, че ще останат без ток. Те ще продължат да получават необходимата им електроенергия от досегашния си доставчик в лицето на ЕРП-то на чиято територия се намират, но вече няма да плащат изразходваното количество по определените от КЕВР цени, а по нов, записани в типовия договор (одобрен от регулатора - бел.а.), който ще сключат с електроразпределителното дружество и в който цената ще бъде договорена. А междувременно могат и да сравнят цените на различните търговци, след което, ако намерят по-добра оферта, да се откажат от сключения договор с ЕРП-то (например ЕВН, ако фирмата се намира в Югоизточна България) и да подпишат нов. Реално доставчикът на ток на свободния пазар ще може да се сменя всеки месец, обяснява още Трифонова.

В същото време обаче е добре да се внимава с какви търговци на ток се сключват договорите и да се обръща внимание на условията в тях, предупреждава членът на Съвета на директорите на ЕВН България Гочо Чемширов. Защото в контракта може да бъде записано, че за прекратяването му трябва да има някакво предизвестие, например от няколко месеца, или пък неустойка за разтрогването му. В такъв случай клиентът може да бъде принуден да плати допълнителни средства, които не е предвидил в бюджета си, става ясно от думите на Чемширов.

"Хубаво е и търговецът да бъде проучен добре преди да бъде избран – дали има клиенти, колко са, по възможност да се разбере доволни ли са, дали не е регистриран наскоро и т.н.", подчертава шефът на отдел "Комуникации" на компанията Петър Костадинов. И допълва, че трябва да се внимава и клиентът да не остане подведен от някакви отстъпки, които ще му предложи търговецът. "Той може да каже, че ще предостави на клиента, например, 40% отстъпка. И да пропусне да отбележи, че тя важи само за цената на енергията, а не за компонентите за пренос и доставка. В такъв случай клиентът може да бъде подведен, че ще плаща с 40% по-малко спрямо това, което плаща сега на ЕВН, но всъщност няма да е така, защото търговецът на ток може да предложи отстъпка единствено върху цената на самия ток, но не и върху мрежовите компоненти, които ще продължат да се заплащат към ЕРП-то, тъй като то е собственик на мрежата, по която се доставя потребената ел.енергия", обяснява още Костадинов. В общи линии да не стане като при банките – предлагат ниска лихва, но с голямо ГПР", допълва от своя страна Калина Трифонова. И допълва, че от старта на либерализацията на енергийния пазар у нас, поради една или друга причина много от търговците вече са прекратили дейност. И дава пример от м.г., когато голям търговец на ток, развиващ дейност на обслужваната от ЕВН територия, в един момент отпада и всичките му 5000 бизнес клиенти започват да купуват ток от т.нар. доставчик на последна инстанция (ДПИ), където обаче цената е по-висока.

По отношение на цените на свободния пазар за най-малките фирми, Трифонова отбелязва, че вече има решение и КЕВР създава онлайн платформа, от която всяка фирма ще може да се информира за актуалните цени на тока на всеки търговец, развиващ дейност у нас. Тя ще бъде готова и ще заработи до края на годината. След което всички клиенти, които от 1 октомври ще трябва да излязат на свободния пазар, ще могат по-лесно да сравнят цените на всички потенциални доставчици и да изберат най-доброто за себе си.

Също така е важно да се погледнат и другите условия в договора с търговеца на ток. "Например как се плащат сметките. Защото много от тези доставчици предлагат само онлайн плащане на сметките, Което ще затрудни някои от фирмите, излизащи на свободния пазар. От тези клиенти на ЕВН в момента 70-80% плащат сметките си само на каса", отбелязва Гочо Чемширов. Той също успокоява, че никоя от тези малки фирми няма да остане без ток след 1 октомври. "Просто крайният снабдител, който в момента в конкретния случай е ЕВН, ще продължи да доставя електроенергия, но с лицензията му на търговец на ток", пояснява той. А също така клиентът може да сключи и въпросният типов договор с ЕВН, добавя Трифонова.

Веднъж излезли на свободния пазар на ток, на-малките фирми ще могат да сменят колкото си искат пъти своя търговец на ток, отбелязва Петър Костадинов. Заявления за това се приемат всеки месец между 1 и 10 число. Предвид това клиентите трябва да знаят, че дори и да не сключат договор с търговец до 1 октомври т.г., трябва да го направят до 10 юли 2021 г., за да имат свой доставчик на 1 юли 2021 г., допълва още той.

В случай, че и до тази дата дадена фирма не е избрала от кого да купува ток и няма договор с никой от търговците, тя също няма да остане без електричество. При това положение ще започне да получава ток от доставчика на последна инстанция (ДПИ). Където обаче цените са по-високи. От друга страна хубавото е, че у нас няма ограничения колко време един клиент може да получава то от ДПИ. За разлика от други държави, където има такива максимални срокове. В Германия, например, нямаш право на ДПИ повече от 3 месеца, обяснява Трифонова.

Водещи

Най-четени