ЕВН ще оспорва решението на ДКЕВР за цената на тока 01.07 | 16:18

От регулатора определиха поскъпване на електроенергията в рамките на 0,64%

От Мина Стойчева

От енергийното дружество ЕВН съобщиха, че ще оспорват в съда решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за новите цени на електрическата енергия, които влязоха в сила от днес (1 юли). Според компанията решението на регулатора нарушава българското и европейското законодателство, информира БТА.

В съобщението на ЕВН се казва още, че резултатът от оспорването ще бъде отразен в арбитражно дело, което е било започнато през 2013 г. То е било заведено в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка по иск на компанията.

Припомняме, че регулаторът взе решение за увеличение на цената на тока, доставян от дружеството ЕВН, в рамките на 0,64%, като така тя достигна размер от 0,15425 лв. за киловат часа.

Заедно с това от ДКЕВР определиха за компания една от най-ниските норми на възвръщаемост, която е в рамките на 4%.

Според енергийната компания ДКЕВР отказва да подкрепи инвестирането в нови и високоефективни технологии. В съобщението се казва още, че ЕВН има най-ефективната когенерация в България, но ще получава една от най-ниските добавки за високоефективно комбинирано производство в сравнение с всички останали когенерации на природен газ.

 

Водещи

Най-четени