ЕК: България спазва правилата за финансовата дисциплина в ЕС 17.11 | 15:08

Превишението на дефицита за 2014 г. до 5,8% от БВП е определено от Брюксел като "извънредно и временно" тъй като се очаква той да намалее до 2,8% от БВП през 2015 г

От iNews.bg

България спазва правилата на Европейския съюз за финансова дисциплина въпреки извънредните държавни разходи през миналата година. Това е посочено в публикувания днес доклад на Европейската комисия.

ЕК завърши оценката на 16-те проекта на бюджетни планове на държавите от еврозоната за 2016 г. Комисията също така изготви доклади за България, Дания и Финландия съгласно Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), в които анализира нарушенията на критерия за дефицита, а в случая на Финландия – на критерия за дълга. Според заключенията на докладите и в трите случая се смята, че понастоящем критерият за дефицита и съответно критерият за дълга, посочени в Договора, са спазени.

Специално за България в доклада е отбелязано, че дефицитът в сектор "Държавно управление" е достигнал 5,8% от БВП през 2014 година, което е над целта от 3 на сто. Превишаването е определено от Брюксел като "извънредно и временно", защото то се дължи на извънредно събитие, извън контрола на правителството, свързано с фалита на КТБ.

Именно заради извънредните правителствени мерки статистиката отчете като държавен разход и парите от Фонда за гарантиране на влоговете. Освен това Еврокомисията очаква дефицитът тази година да намалее до 2,8%. Това е и причината експертите на Комисията да не препоръчват предприемане на санкции срещу България.

"Докато държавният дълг на България остава под 60% от БВП, дефицитът на сектор "Държавно управление" в България е достигнал 5,8% от БВП през 2014 г., което е над целта от 3% от БВП и не е близко до нея", пише в доклада. Според експертите на ЕК обаче превишаването на целта може да се определи като извънредно и временно по смисъла на Пакта за стабилност и растеж, тъй като се очаква дефицитът на сектор "Държавно управление" да намалее до 2,8% от БВП през 2015 г. и превишаването се дължи на необичайно събитие извън контрола на правителството, свързано със статистическото прекласифициране на Фонда за гарантиране на влоговете.

След като се вземат предвид съответните фактори, като цикличните условия и развитието на публичните инвестиции, както и спазването в общи линии на изискванията на предпазните мерки на Пакта, в доклада се заключава, че понастоящем критерият за дефицита се смята за спазен.

Водещи

Най-четени