ЕК: Прехвърлянето на сметка от една банка в друга е почти невъзможно 24.02 | 17:43

Проучване на ЕК показа, че в 8 от 10 случая това е неизпълнимо

От Ивайло Ачев

Искате да прехвърлите банковата си сметка от една банка в друга? Оказва се, че това изобщо не е лесна работа – при това не само в България, ами в ЕС като цяло.

Специално теренно проучване на Европейската комисия, проведено във всичките 27 страни-членки на ЕС, показа, че осем от десет души, които са пожелали да прехвърлят банковата си сметка в друга банка, не са успели да го сторят.

Резултатите от изследването са следните:

- Само 19% от подставените лица, използвани от ЕК за експеримента, са успели да си отворят банкова сметка и да я прехвърлят към друга банка съгласно принципите на инициативата за саморегулиране на банковия сектор, която Европейският комитет на банковата индустрия (EBIC) въведе за улеснение на клиентите.

- 81% от проверяващите са имали проблем да прехвърлят сметката си в друга банка поради следните фактори – в 71% от случаите банките не са искали да окажат помощ при трансфера; 7% от банките, в които клиентът е поискал да прехвърли сметката, не са я отворили и/или не са го направили за 14 работни дни; 3% от банките, в които е трябвало да се прехвърлят сметките, са отказали да отворят стандартна сметка

- Липса на информация – 14% от искащите да прехвърлят банковата си сметка в друга банка изобщо не са получили информация как да стане това. Отделно банковите служители не са добре осведомени за процедурата.

Водещи