ЕК готви доклад с бариерите пред европейската търговия 10.03 | 15:58

Документът ще бъде представен официално пред Европейския съвет на 24-25 март

От Ивайло Ачев

Европейската комисия публикува първия си доклад, в който описва бариерите пред търговските отношения между ЕС и шест стратегически партньора, съобщават от Брюксел.

Докладът официално ще бъде представен пред Европейския съвет на 24-25 март, когато се провежда редовно заседание на лидерите на страните-членки.

Документът засяга търговските отношения на ЕС с Китай, Индия, Русия, Япония, част от страните, членуващи в МЕРКОСУР, а именно Бразилия и Аржентина, и САЩ. Тези пазари се равняват на 45% от обема на търговия със стоки и услуги на ЕС, както и 41% от директните чуждестранни инвестиции.

От ЕК описват 21 бариери – например политиката на Китай по отношение на иновациите, плановете на Индия да въведе обременяващи лицензи за телекомуникационния сектор, инициативата "Купете американското" или новите правила за инвестиране в Русия. Проблем са и ограниченията за износ на суровини.

Като възможни мерки за сваляне на бариерите ЕК сочи инициативи за отваряне на пазари, защитени от държавата, бързо решаване на спорове, по-ефективно ползване на международни платформи като Съвета за трансатлантическо сътрудничество и повече срещи на високо ниво.

Най-четени