ЕК залага на развитието на отговорния бизнес 26.10 | 07:07

Комисията дава предложения за ревизия на норми, касаещи предприемачите в ЕС

От iNews.bg

Отговорен бизнес – това е следващата стъпка в икономическото развитие на Европейския съюз. Или поне така счита Европейската комисия, която представи пакет с мерки за подпомагане на малкия и среден европейски бизнес (МСБ).

Трите аспекта в предложенията на ЕК са следните – окуражаване на отговорния бизнес, облекчаване на бюрократичните процедури пред МСБ и улесняване на социалното предприемачество.

По отношение на отговорния бизнес Комисията предлага създаване на система за събиране на данни на национално ниво от всяка страна-членка (CBCR). Системата ще дава финансова информация за данъци и премии, които плащат компании, работещи в областта на енергетиката, добива на петрол и газ, минното дело и логистиката.

Отделно се предлага ревизията на Директивата за прозрачността, чрез която може да се попречи на някои инвеститори тайно да придобиват контролни дялове в публични компании (такива, които се търгуват на борсата). Съгласно предложението на ЕК инвеститорите ще трябва да оповестяват всички финансови инструменти, които ползват и които имат същия икономически ефект, какъвто имат дяловете в акции в някоя компания.

За социалното предприемачество се предлага да се улесни достъпа до европейско финансиране. В момента този дял от икономиката представлява 10% от европейския бизнес и ангажира 11 млн. души.

По отношение на бюрокрацията ЕК иска по-опростени счетоводни процедури. Това означава поправки в Счетоводните директиви (78/660/EEC и 83/449/EEC). Реформите могат да спестят на МСБ до 1,7 млрд. евро годишно.

Предложените реформи трябва да се обсъдят от Европейския парламент и Европейския съвет.

Водещи

Най-четени