ЕК започва консултация относно дружественото право в ЕС 20.02 | 14:47

Крайният срок за изпращане на мнения е 14 май тази година

От Ивайло Ачев

От днес, 20 февруари, Европейската комисия стартира консултация относно бъдещето на европейското дружествено право, съобщават от Брюксел.

Дружественото право на ЕС има ключово значение за изграждането на единния пазар. Затова ЕК иска да провери дали действащата правна уредба е в синхрон с нуждите на съвремието. За тази цел в интернет е публикуван документ за обществена консултация, чрез който всички заинтересовани страни могат да изкажат своите становища. Крайният срок за изпращане на мнения е 14 май 2012 година.

Европейското дружествено право представлява общ набор от правила, предоставящи равностойна защита на акционерите, кредиторите и останалите заинтересовани лица в рамките на ЕС, до които се отнасят действията на дружествата. Въпреки че различните правни традиции и дружествени структури в държавите-членки трябва да се съблюдават, уеднаквяването на основните правила улеснява предприятията при предлагането на услуги и продукти на всички клиенти в Съюза.

Какво обхваща обществената консултация?

В нейните рамки се искат становища както върху общата насока на европейското дружествено право, така и върху по-конкретни инициативи, които могат да бъдат планирани в бъдеще. Консултацията включва следните въпроси:

 - Цели и приложно поле на европейското дружествено право: Какви следва да бъдат основните цели на европейското дружествено право? Действащата уредба отговаря ли на съвременните предизвикателства? В кои области има нужда от по-нататъшно развитие? Каква е връзката между дружественото право и корпоративното управление?

- Кодификация на европейското дружествено право: Трябва ли действащите директиви в областта на дружественото право да се обединят в един инструмент, с което регулаторната рамка да стане по-достъпна и по-лесна за ползване?

- Бъдещето на правните форми на дружествата на европейско равнище: Какви са предимствата и недостатъците на формите на европейски дружества? Има ли нужда да се преразгледат съществуващите форми на дружества? Нужно ли е да се проучат алтернативни инструменти?

- Трансгранична мобилност на предприятията: Какво може да се направи, за да се улесни трансграничното преместване на седалище на дружество? Какво ще стане, ако дадено дружество се раздели на различни субекти в различни държави? Трябва ли да се преразгледат правилата за трансгранични сливания?

- Групи от дружества: Има ли нужда от политика на ЕС по отношение на съвкупности от дружества, които имат общо ръководство или общ източник на контрол? 

- Капиталов режим за европейските дружества: Трябва ли да се изменят и актуализират настоящите минимални законови капиталови изисквания и правилата за поддържане на капитал?

Консултацията ще продължи до 14 май 2012 г. Получените отговори ще бъдат анализирани и ще бъде публикувано обобщение на резултатите. Впоследствие ще се предприемат съответните мерки.

Действащото законодателство в областта на дружественото право на европейско равнище включва голям брой директиви и регламенти. Уеднаквяването на европейското дружествено право обхваща защита на интересите на акционерите и останалите заинтересовани лица, натрупване и поддържане на капитал от акционерните дружества, предложения за поглъщане, оповестяване на клонове; сливания и разделяния, минимални правила за едноличните дружества с ограничена отговорност, права на акционерите и свързани с тях области като финансово отчитане и счетоводство. То включва също така различни европейски правни форми, като например европейското дружество (ЕД), европейското обединение по икономически интереси (ЕОИИ) и европейското кооперативно дружество (ЕКД).

Най-четени