ЕК започна консултации за професионалните квалификации 23.06 | 11:44

Комисията иска да направи по-"мобилни" хората с висока квалификация

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) започна консултации със заинтересованите страни с цел модернизиране на Директивата за професионалните квалификации.

"Трябва да направим така, че лицата с професионални квалификации да могат да се придвижват безпроблемно до местата, където има вакантни позиции. Ще разгледаме редица важни въпроси, включително създаването на т. нар. "професионални карти" и подобряването на образователните изисквания за някои професии", коментира по този повод комисарят по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние.

Въвеждането на професионалните карти е тясно свързано с Информационната система за вътрешния пазар и може значително да улесни признаването на професионалните квалификации на лицата в други държави-членки.

Професионалната карта, издадена в държавата-членка, от която е съответното лице, ще му позволи да удостовери своята компетентност, включително необходимата квалификация или разрешение за практикуване на професията, пред потенциални работодатели, клиенти и органи в друга държава-членка на ЕС.

ЕК прикани всички заинтересованите страни до 20 септември да изразят своите мнения и препоръки, насочени към разработване на съгласувани критерии за професионална квалификация, които имат за цел да подобрят професионалната мобилност в случаите, когато не съществува автоматично признаване на квалификации.

В рамките на процеса на модернизиране може да се пристъпи към реформиране на изискванията за минимално образование за някои професии (например архитекти и определени специалности в сферата на здравеопазването). С оглед на това са възможни промени в продължителността и съдържанието на съответния курс на обучение, както и в изискванията за езикови умения на работещите в здравеопазването, допълват от Брюксел.

На 7 ноември 2011 г. е планирана конференция на високо равнище по тази тема, организирана от Комисията. Предвижда се законодателното предложение да бъде представено през декември 2011 г.

Водещи

Най-четени