ЕК започна процедура срещу България и още 23 държави-членки 13.08 | 18:05

Причината е, че страните не прилагат Закона за енергийна ефективност

От Мина Стойчева

Европейската комисия (ЕК) е стартирала процедури срещу България и още 23 държави-членки на ЕС заради неприлагане на Закона за енергийна ефективност. Това е обявено в съобщение на институцията, цитирано от "Ройтерс".

По думите на говорителката на Комисията Марлене Холцнер автоматично е започнала наказателна процедура срещу Германия. Причината е, че в държавата не са в сила европейските законови норми за спестяване на енергия.

Освен нея, още 23 държави от ЕС са пропуснали крайния срок за пълно преобразуване на националното законодателство в съответствие с директивата на ЕС за енергийна ефективност. Крайният срок за това беше 5 юни.

Само четири страни са приложили Закона за енергийна ефективност. Това са Кипър, Дания, Италия, Малта и Швеция. Останалите страни-членки са получили предупредително писмо от ЕК и имат два месеца да дадат отговор.

Междувременно от Министерство на икономиката и енергетиката изпратиха становище по случая. От там съобщават, че е разработен изцяло нов Закон за енергийната ефективност, който е внесен за разглеждане в Министерски съвет още на 18 юли. Предвид оставката на предходното правителство обаче законопроектът не бе разгледан на заседание на МС. 

"Тъй като служебният кабинет не разполага със законодателна инициатива поради липсата на действащо Народно събрание, се предвижда проектът на Закон за енергийната ефективност да бъде одобрен своевременно след сформирането на редовно действащо Народно събрание", съобщават още от икономическото министерство.

Водещи