ЕК иска достъп на всички до разплащателни банкови сметки 18.07 | 14:10

В ЕС около 30 млн. души над 18 години нямат банкова сметка

От Деляна Петкова

Достъпът до банкова сметка се превърна в необходимо условие за пълноценното участие в съвременния икономически и социален живот, тъй като плащанията в брой рязко намаляват, се казва в съобщение на Европейската комисия (ЕК).

В днешния свят липсата на достъп до основна банкова разплащателна сметка затруднява и оскъпява ежедневната дейност. Плащането на текущи разходи, получаването на приходи или помощи, както и покупката на стоки и услуги могат да се окажат проблем.

Изследванията показват, че в ЕС около 30 милиона потребители на възраст над 18 години не притежават банкова сметка. Смята се, че между 6 и 7 милиона от тези 30 милиона граждани са останали извън обхвата на банковите услуги, тъй като им е бил отказан достъп до банкова сметка. Тези хора не могат да се ползват пълноценно от единния пазар.

По тази причина и ЕК публикува препоръка относно достъпа до основна разплащателна сметка. Тя ще спомогне за финансовото и социалното приобщаване на потребителите в Европа. Комисията приканва държавите-членки да гарантират достъп до такива сметки на разумни цени за потребителите, независимо от държавата на постоянното им местожителство в общността и финансовото им положение.

От Комисията допълват, че ще направят оценка на ситуацията след една година и, ако е необходимо, ще предложи по-нататъшни мерки, включително и законодателни.

Какви точно са препоръките на ЕК?

Всеки потребител с местожителство в ЕС трябва да има право да си открие основна разплащателна сметка и в държава-членка, в която не пребивава постоянно, независимо от финансовото си състояние, заявява Брюксел.

Това обаче е не само предоставяне на право. За да се гарантират адекватни ценови условия на ползване на основните разплащателни сметки, в препоръката е залегнал принципът, че ако сметката не се предоставя безплатно, то таксите, които взема доставчикът на разплащателни услуги, следва да бъдат разумни.

Всяка страна сама определя какво означава "разумна цена", допълват от ЕК.

Освен това европейските чиновници определят кои разплащателни услуги следва да включва основната разплащателна сметка. Тя трябва да дава възможност на притежателя да получава, внася, превежда и тегли средства. Тя трябва да позволява директно дебитиране и кредитиране, като не допуска овърдрафт.

Водещи

Най-четени