ЕК нареди възстановяване на помощи, отпуснати на "Русе Индъстри" 13.07 | 16:42

За първи път ни постановяват връщане на неправомерно отпусната държавна помощ

От Деляна Петкова

След задълбочено разследване Европейската комисия (ЕК) стигна до заключението, че българското предприятие за металообработване "Русе Индъстри", което понастоящем е в производство по несъстоятелност, е получило субсидии под формата на неизплатени задължения към държавата за около 3,7 млн. евро.

Дружеството е в затруднено положение от няколко години. През юни 2009 г. българските органи уведомиха Комисията за планове за преструктуриране на "Русе Индъстри" АД и неговите задължения, припомня Брюксел.

През април 2010 г. Комисията откри задълбочено разследване. През ноември 2010 г. България оттегли уведомлението за преструктурирането, но Комисията продължи своето разследване по отношение на помощта с оглед на факта, че държавата се е въздържала да изиска по законов ред плащането на задълженията през предишните години.

На 11 ноември 2010 г. българските органи започнаха процедура по несъстоятелност срещу "Русе Индъстри".

Комисията смята, че "Русе индъстри" е получило държавна помощ, защото всеки друг кредитор би поискал изплащането на дълга по-рано и по-ефективно. Това нарушава конкуренцията спрямо други предприятия, които е трябвало да функционират без такава подкрепа и са спазвали дисциплината на кредитните пазари. С цел преодоляване на това нарушение помощта за "Русе индъстри" трябва да бъде възстановена.

Това е първият случай, в който Комисията нарежда на България да си възстанови неправомерна и несъвместима помощ от получател. Целта на възстановяването е да се възобнови положението, съществувало на пазара преди предоставяне на помощта, като се премахне или поне се намали нарушението на конкуренцията, предизвикано от помощта.

Това е необходимо, за да се гарантират равни условия на вътрешния пазар. Политиката на Комисията за възстановяванията е описана в нейното Известие за възстановяване от 2007 г. Комисията може да нареди възстановяването на помощта само от датата на присъединяване на България към ЕС — 1 януари 2007 г.

Водещи

Най-четени