ЕК одобри временна спасителна помощ за Bank of Ireland 12.07 | 09:15

5.35 млрд. евро ще отидат за рекапитализация на банката

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) даде одобрението си на временната помощ за Bank of Ireland. По оценката на регулатора мярката не е нарушение на правилата за държавна помощ в ЕС.

Ирландските власти ще отпуснат 5.35 млрд. евро за рекапитализацията на Bank of Ireland. Според оценките банката се нуждае от тези средства за да посрещне по-високо от нормалното съотношение на задълженията и депозитите и да издържи стрес тестовете, които се готвят за банковата система на Европа.

Средствата за стабилизиране на ирландската банка всъщност ще дойдат от заема, отпуснат съвместно от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). Държавата ще емитира нови права от името на Bank of Ireland на стойност 4.35 млрд. евро. Останалите около 1 млрд. евро ще бъдат предоставени като допълнителен капитал.

От ЕК допълват, че този заем е необходим за банката, но и за запазването на доверието в цялата система и финансовите пазари в Ирландия. По тази причина и мярката е одобрена, с коментар, че тя отговаря на изискванията за временна помощ и е предназначена за стабилизиране на банковия сектор като цяло.

За втори път Ирландия подкрепя една от банките си. През юли 2010 година Bank of Ireland получи 3.5 млрд. евро за рекапитализация и друга държавна помощ.