ЕК одобри помощта за ликвидиране на Eik Banki 06.06 | 16:37

Допреди месеци банката беше най-голямата на Фарьорските острови

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) одобри помощта, която отпусна датското правителство за ликвидиране на Eik Banki. Средствата не представляват незаконна държавна подкрепа по смисъла на европейското законодателство, показа анализа на регулатора.

До 2010 година банката беше най-голямата финансова институция на Фарьорските острови с значителни дейности в областта на корпоративното банкиране.

Банката, собственост на регистрираната в Копенхаген Eik Bank, държеше 50% от пазара. Заради рискови операции в областта на недвижимите имоти обаче ликвидността ѝ намаля и от ръководството сключиха споразумение с датското правителство за помощ.

По това споразумение част от активите на банката бяха предложение за продан, а някои бяха трансформирани и прибавени към датската Компанията за финансова стабилизация (FSC) за да бъдат допълнително продадени или ликвидирани. Датското правителство даде гаранции, че ликвидацията ще бъде финализирана до пет години, допълват от Брюксел.

От ЕК анализираха действията по ликвидацията и преценката е, че всяко едно от тях отговаря на изискванията по европейското законодателство.

Водещи

Най-четени