ЕК одобри споразумението за партньорство на България 07.08 | 13:46

Страната ни ще разполага с над 10 млрд. евро през новия програмен период

От iNews.bg

Евпорейската комисия (ЕК) одобри Споразумението на България за партньорство с Европейския съюз за новия програмен период 2014-2020 г. Страната ни ще получи европейски средства в размер на над 10 млрд. евро през новия програмен период. Общо 7,6 млрд. евро ще бъдат насочени по линия на политиката на сближаване. Към това влиза стимулирането на европейското териториално сътрудничество и това на младежката заетост. Също така България ще  получи 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело, става ясно от официално съобщение на Европейската комисия (ЕК).

Документът беше подготвен от кабинета на бившия премиер Пламен Орешарски. Той ще позволи на България да разполага с тези около 15 млрд. евро, които ще бъдат от съществена важност за развитието на страната през следващите години. Подобно споразумение за партньорство вече беше одобрено вчера (6 август) със съседна Румъния.

Припомняме, че в началото на юни месец Брюксел поиска от страната ни реформи в ключови области преди да бъде подписано споразумението за партньорство  периода 2014-2020 г. ЕК е изпрати коментари по подготвеното проектоспоразумение, с които институцията подчерта необходимостта от промени в областта на обществените поръчки, съдебната реформа, здравеопазването, образованието, публичната администрация и ВИК сектора.

Към края на месеца правителството на експремиерът Пламен Орешарски беше готово с обновената версия на документа. В промените бяха отразени коментарите на Комисията. 

Водещи

Най-четени