ЕК подобрява защитата на потребителите на финансови услуги 03.07 | 18:02

Комисията настоява за нови стандарти за представяне на информацията относно инвестициите

От Ралица Стоянова

Европейската омисия представи пакет от законодателни мерки, който повишава стандартите и отстранява пропуските с оглед увеличаването на ползите за потребителите.  

Пакетът предлага нови стандарти за представяне на информацията относно инвестициите, които са съобразени с потребителите, повишава стандартите за консултациите и прави по-строги някои правила за инвестиционните фондове с цел да се подсигури тяхното безопасно функциониране.

Пакетът включва три законодателни предложения: Предложение за регламент относно основни информационни документи за пакетите инвестиционни продукти на дребно (ПИПД), преразглеждане на Директивата относно застрахователното посредничество (ДЗП) и предложение за повишаване на защитата на купувачите на инвестиционни инструменти (понастоящем регламентирани в Директивата за предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа — ПКИПЦК).

Като се има предвид, че пазарът на ЕС за инвестиции на дребно се оценява на до 10 трлн. евро, купуването на неправилните или неподходящи продукти може бързо да се превърне в голям проблем, смятат от комисията.  

Първото предложение на Комисията има за цел потребителите да получават лесноразбираема информация чрез нов, съвременен стандарт за информацията за продуктите. Информацията ще бъде поднасяна кратко, ясно и просто, в съобразен с потребителите вид. Този документ се нарича "Документ с ключова информация" (ДКИ). Предложението предвижда изискването всеки създател на инвестиционни продукти (напр. управителите на инвестиционни фондове, застрахователите, банките) да разработва такъв документ за всеки инвестиционен продукт.

Що се отнася до Директивата относно застрахователното посредничество (ДЗП), от ЕК предлагат една и съща степен на защита на потребителите, независимо от канала, по който потребителите купуват застрахователен продукт.

Предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа управляват активи за почти 6 трлн. евро. От ЕК предлага общ подход за санкционирането на основни нарушения на законодателството за ПКИПЦК чрез въвеждането на общи стандарти за равнищата на административните глоби, за да се подсигури, че те винаги надхвърлят потенциалните ползи, произтичащи от нарушаването на разпоредбите.

 

Водещи

Най-четени