ЕК позволи на Sanofi-Aventis да закупи Genzyme 13.01 | 10:40

Акционерите в американската Genzyme все още обмислят враждебното предложение

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК) позволи на френския фармацевтичен гигант Sanofi-Aventis да закупи американската биотехнологична компания Genzyme. Според анализа на регулаторния орган покупката няма да навреди на конкуренцията на пазара в Европейското икономическо пространство или на части от него.

Sanofi-Aventis е глобална компания, активна основно в производството и разработката на фармацевтични продукти и ваксини, както и лекарствени продукти за животни. От своя страна Genzyme има опит в разработката и производството на лекарства, базирани на биотехнологиите.

Продуктите на американската компания се използват за лечение на редки генетични заболявания, кардиометаболични и бъбречни заболявания и третиране на онкологични заболявания.

През октомври Sanofi-Aventis направи враждебна оферта за покупката на американския си конкурент и все още чака отговора на акционерите. Предложението беше на стойност 18,5 млрд. долара.

Сделката влезе в полезрението на ЕК на 29 ноември и органът вече се произнесе по нея. Акционерите в Genzyme обаче все още не са дали окончателното одобрението си за сделката.

От ЕК допълват, че няма да преразглеждат своето решение, ако обединението на двете компании стане факт.

Най-четени