ЕК проверява държавната помощ за полското звено на Fiat 09.02 | 16:20

Заводът на автомобилната компания, получил помощ от властите, е построен в регион с много високо ниво на безработицата и нисък стандарт на живот

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) започна разследване на полското звено на Fiat, натоварено с производството на бензинов двигател от ново поколение за компанията. Заводът е построен в областта Силезия в Полша.

Опасенията на комисията са, че компанията е получила незаконна помощ от страна на полското правителство. Чиновниците канят всички заинтересувани страни по този случай да изпратят своето становище по повода.

"Комисията приветства помощи в инвестиционни проекти в слабо развити в икономическо отношение региони, или в такива региони, където има много висока безработица", коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния. Той обаче допълни, че въпреки това трябва да бъде държана сметка и за това доколко инвестицията ще се отрази на конкуренцията в сектора.

От ЕК внимателно разглеждат всеки случай на отпускане на държавна помощ за компании. В случая с Fiat става въпрос за отпускането на помощ от 180 млн. евро (около 732,7 млн. полски злоти). 40,9 млн. евро са грант от полското правителство под формата на данъчни облекчения.

Властите в Полша се надяват средствата да се насочат към преодоляването на кризата с високата безработица в региона, който се характеризира и с нисък стандарт на живот на гражданите.

Водещи