ЕК проверява енергийния сектор в общността 07.02 | 19:58

От Комисията подозират наличието на картел в областта

От iNews.bg

Инспектори на Европейската комисия (ЕК) са направили внезапни проверки на енергийни компании в няколко страни от Европейския съюз. Направени са обиски на офиси на компании, занимаващи се с управление на енергийни активи и доставящи електроенергия, става ясно от съобщението на Брюксел.

От Комисията обаче не уточняват кои компании се проверяват, нито дори в които държави са извършени обиските, каквато е нормалната практика при такива случаи. Единственото уточнение, което се прави, е, че предприетите действия са във връзка с подозрения за нарушаване на европейските антимонополни правила и създаване на картели.

По време на обиските инспекторите от ЕК са били придружавани от съответните регулатори за защита на конкуренцията в съответните държави.

Внезапните проверки обикновено са само първата стъпка при подозрения за изкривяване на пазара. Влизането в даден офис обаче не означава непременно, че компанията е нарушила законите. Именно по тази причина и от ЕК пазят в тайна имената на фирмите, които са посетили и допълват, че всеки има право на защита.

Най-четени