ЕК проумя: токът у нас най-евтин, но непосилен за българина 17.05 | 17:11

Природният газ обаче бил сред най-скъпите

От Христина Рафаилова

Европейската комисия потвърди факти за цената на тока, които българите отдавна търпят на свой гръб. 

Според данни на евроинституцията чисто статистически електроенергията у нас е най-евтината в Европа, предаде БНР. От Брюксел отбелязват обаче, че от гледна точка на доходите у нас цената на тока въобще не е благоприятна. 

Също така от ЕК заявяват, че природният газ в България е сред най-скъпите в ЕС. Страната ни била и в най-неизгодно положение, тъй като е зависима само от един източник на доставки на синьо гориво. 

Алтернативите за страната ни били интерконекторните връзки със съседните ни държави или стартирането на проучвания за залежи на шистов газ. 

От ЕК смятат, че намаляването на цените на електроенергията може да се реализира чрез оптимизация на преносната система и чрез изграждането на нови съоръжения. 

Същевременно стана ясно, че двете комисии, които дойдоха у нас да инспектират енергийната система, обобщават заключенията и препоръките си. 

А икономическият министър Асен Василев заяви, че се търсят резерви, за да няма ново увеличение на тока от 1 юли. 

По време на Обществения съвет към ведомството му той заяви, че  от ТЕЦ  "Марица-изток 2" са представили разчети, според които разходите им могат да бъдат намалени със 100 млн. лв. АЕЦ 'Козлодуй" може да ги съкрати с 50 млн. лева, а Електроенергийният системен оператор може да ги редуцира с 9 млн. лв.  Мини "Марица-изток" пък ще намалят харчовете си с 80 млн. лева. 

Василев уточни, че общият резерв, намерен в държавните предприятия, е от 239 млн. лв. Министърът каза, че останалите компании като НЕК трябва да продължат да търсят варианти. 

Той имал надежда, че електроенергията няма да скочи от юли. Василев каза, че заедно с ДКЕВР работили денонощно за запазването на цената на тока. Министърът добави, че се обмисля премахването на зелената и кафявата добавка.

Пред iNews шефът на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов коментира, че най-вероятно става въпрос за нов регулативен механизъм, а не за изцяло премахване на надбавката. По негово мнение, ако тя отпадне, това ще удари преференциалните цени, на които се изкупува енергията от зелените централи. 

От ВЕИ сектора са получили уверение, че реформите ще бъдат обсъдени с всички участници в системата.

Министърът съобщи, че ще бъдат направени и нови разчети за следващия ценови период кои централи и с каква мощност ще бъдат включени в енергийния микс. Целта е да се намали свръхпроизводството на ток. 

Василев обясни и че от следващия регулаторен период около 44 процента от електричеството на страната ще се доставят на свободния пазар. 

Водещи

Най-четени