ЕК пусна втора емисия облигации в помощ на Португалия 26.05 | 09:44

Комисията обяви, че се възползва от благоприятната ситуация на пазарите

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) съобщи за успешно емитиране на ценни книжа на стойност 4.75 млрд. евро. Това е втората интервенция на пазарите за тази седмица. Преди ден от Комисията пласира пакет от десетгодишни облигации също на стойност 4.75 млрд. евро.

Този път бяха емитирани петгодишни облигации с падеж на 3 юни 2016 година. Средствата се набират по Европейския фонд за финансова стабилизация по искане на Португалия.

От ЕК поясняват, че благоприятните условия на пазарите са ги накарали да пуснат нов пакет на пазара в толкова кратък срок. Инвеститорският интерес е голям, като основно книжата са изкупени от играчи от Великобритания (17%), Германия и Австрия (по 14%) и Скандинавските държави (общо около 12%).

Предишната десетгодишна емисия привлече много азиатски инвеститори, които изкупиха около четвърт от облигациите. В сегашните търгове инвеститори от Азия са изкупили към 16% от облигациите.

От ЕК уточняват още и вида на инвеститорите – основно книжата са изкупени от централни банки и официални институции (36%), следват търговските банки (32%) и инвестиционни фондове (26%).

Водещи

Най-четени