ЕК разследва БЕХ - дружеството може да отнесе солена глоба 12.08 | 15:00

Комисията подозира холдинга в злоупотреба с господстващо положение

От Мария Стоянова

Солена глоба грози Българския енергиен холдинг (БЕХ), ако Европейската комисия установи, че дружеството злоупотребява с господстващо положение на пазара за електрическа енергия на едро в България.

От европейската институция са пратили писмо до холдинга с възражения по отношение на търговски практики, които нарушават антимонополните правила на Евросъюза. Ако такива практики бъдат потвърдени, то БЕХ ще отнесе санкция в размер на 10% от годишния си оборот, става ясно от писмото.

В условията на дружеството са заложени ограниченията, че доставяната от него електроенергия може да бъде препродавана от търговските му партньори единствено в България или единствено в чужбина. Според ЕК това ограничение би могло да възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар на едро в страната.

Условията също така предвиждат механизми за контрол и санкциониране, които позволяват на БЕХ да следи тези териториални ограничения.

Тези териториални ограничения, според институцията, представляват злоупотреба с господстващо положение на БЕХ и водят до нарушаване на електроразпределението в единния пазар. В резултат се предизвикват изкуствени бариери пред търговията между България и други държави-членки на ЕС.

Разследването на Брюксел срещу БЕХ започна през 2012 г. Получените днес възражения са официален етап от процеса като холдингът има право да представи мненията си по делото пред Комисията. Едва след това ще бъде взето окончателно решение. 

Водещи

Най-четени