ЕК разследва помощта за четирите големи гръцки банки 29.07 | 10:24

И четирите банки имат клонове или представителство у нас

От iNews.bg

Европейската комисия е одобрила временно държавната помощ за четирите големи гръцки банки - Alpha Bank, EFG Eurobank, Piraeus Bank и National Bank of Greece, става ясно от съобщение от Брюксел.

В същото време обаче е започнало и разследване дали отпускането на средствата отговаря на изискванията в европейското законодателство.

Четирите банки получиха 18 млрд. евро за рекапитализация от гръцкия фонд за финансова стабилност (HFSF). Това стана с одобрение на гръцкото правителство в края на май. Целта на операцията е подобряването на капиталовата адекватност, както и по-добър достъп до източници на ликвидност от фондовете на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Самият комисар по защитата на конкуренцията в ЕС Хоакин Алмуния признава, че гръцките банки работят при "извънредни условия", а средствата, отпуснати от HFSF, са подпомогнали стабилността на банковата система в Гърция.

Освен това, благодарение на 18-те милиарда евро четирите банки са успели да покрият изискванията за капиталова адекватност от 8%, които се изискват от националните регулатори. Отпускането на средствата обаче се окачествява като държавна помощ, тъй като банките не могат да наберат необходимите им капитали от финансовите пазари.

И четирите банки имат клонове или представителство у нас.

Водещи

Най-четени