ЕК си взима 426 млн. евро от отпуснатите за селско стопанство 22.06 | 14:41

Най-големияТ длъжник е Италия

От Ралица Стоянова

Европейската комисия ще си върне 426 млн. евро от средствата по Общата селскостопанската политика на ЕС, похарчени неправилно от държавите-членки. Сумата ще изискана обратно от ЕК по счетоводната процедура "clearance".

Средствата се връщат в бюджета на ЕС поради несъобразяване с правилата на ЕС или неадекватни процедури на контрол на разходите за земеделие, информират от комисията. Държавите-членки носят отговорност за плащането и контрола на разходите, направени по Общата селскостопанска политика (ОСП), и Европейската комисия изисква от тях да осигурят правилното използване на средствата.

За да се вземе предвид финансовото напрежение в някои държави-членки поради финансовата криза, комисията прие регламент, чрез който държавите-членки, нуждаещи се от финансова подкрепа, могат при определени условия да забавят възстановяването на гореспоменатите средства до 18 месеца. Това е добавка към съществуващата вече възможност възстановяването на тези средства да се разсрочи в определен брой години. Гърция е първата страна, която ще се възползва от тази възможност.

Испания трябва да върне 131,3 млн. евро за засаждане на лози без права за (повторно) засаждане, а Италия - 98,9 млн. лева. Гърция има да връща 71,5 млн. евро за слабости в контрола на сушено грозде и 21,3 млн. евро за засаждане на лози без права за (повторно) засаждане. Франция има да връща 62, 9 млн. евро за пропуски в контрола при изплащането на помощи за добитък.

Водещи