ЕК скастри Дянков. Той пак опонира 11.01 | 10:21

Има или няма връзка между коледните надбавки и Кохезионния или структурните фондове

От Кремена Бедерева

Спорът за коледните надбавки към пенсиите за миналата година остава актуален и в момента.

От ЕК вчера (10 януари) скастриха Симеон Дянков заради решението да се "отрежат" надбавките на пенсионерите със забавените плащания по линия на европейските структурни фондове.

Симеон Дянков дълго не даваше категоричен отговор ще има или не надбавки за пенсионерите. Той твърдеше, че, ако бюджетът за ноември 2012 г. е на дефицит, то коледни добавки няма да има. Оказа се, че бюджетното салдо за единадесетия месец на годината наистина е отрицателно.

От ЕК заявиха, че няма връзка между коледните надбавки и Кохезионния или структурните фондове.

Днес от Министерството на финансите пък заявяват - "във връзка с прессъобщение на Европейската комисия относно изказване на вицепремиера и министър на финансите  Симеон Дянков за възстановяване на средства от Комисията и възможността за изплащане на коледни добавки към пенсиите, Министерството на финансите заявява, че има зависимост между плащанията на коледните надбавки в България и възстановяване на средствата от Кохезионния или структурните фондове на Европейския съюз".

 

Така де факто, след като от ЕК дадоха своята позиция по въпроса, от Министерството на финансите правят своя контрааргумент и заявяват, че изказвания на финансовия министър са оправдани.

"При европейските програми авансовите плащания се правят от фискалния резерв. В бюджета това се отразява като дефицит на касова основа до момента, в който не се направят окончателните плащания от Брюксел", обясняват от МФ.

"Този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1,1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон. Очакваха се плащания за около 800 млн. лв.", заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

"За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година", коментира още вицепремиерът.

Водещи