ЕК ще възстанови 75% от разходите за справяне с нодуларния дерматит по животните 18.05 | 15:14

Танева иска разрешение от Брюксел за използване на извънредни мерки срещу заразата

От Ростислава Иванова

Европейската комисия може да възстанови 75% от разходите на България във връзка с овладяването на кризата със Заразния нодуларен дерматит по кравите. България е поискала Европейската комисия да излезе със специално решение относно мерките за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит. Въпросът е бил поставен на Срещата на аграрните министри на ЕС в Брюксел от българския земеделски министър Десислава Танева. Тя е запознала с тежката епизоотична ситуация в страната еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис, който е обещал финансова помощ за компенсиране на разходите на държавата в разрешените от ЕС граници. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Танева е настояла Еврокомисията да разреши на страната да предприеме превантивни и по-ефективни мерки срещу разпространяващата се болест по едрия приживен добитък, които да са и с минимална загуба за фермерите и страните-членки.

"Ние предлагаме да има предварителна ваксинация в зони с очакван риск, а методът "стемпинг аут" да се прилага само за заболелите животни с клинични признаци. Трябва да се вземат анализите, направени от България и Гърция по отношение на заболяването, за да се предотврати по-нататъшното разпространение в Европа и да бъдат предприети спешни мерки”, обясни Танева.

Освен това България иска решение от Брюксел и за промяна на ограничителния режим режим при търговията с продукти, които да съответстват на риска. "Необходимо е да се чуе мнението на българската научна общност, която има различно виждане относно мерките за справяне с болестта и възможността методът за убиване на всички потенциално заразени животни да бъде променен и да се убиват само тези с признаци на болестта", каза още министърът.

Танева и Андриукайтис смятат, че в страната ни трябва да се проведе научен дебат за нодуларния дерматит. Ееврокомисарят пък се е съгласил български учени да участват на иницииран по проблема дебат в Еврокомисията.

"Успяхме много бързо да осигурим ваксини и България проведе спешно ваксинацията. Това показва, че координацията между България и ЕК е на много високо ниво”, изтъкна еврокомисарят по земеделие. И оцени високо усилията на страната ни да се справи със заболяването по животните.

Той се ангажира Брюксел да предостави цялата необходима технически и финансова помощ, като използваме всички инструменти и методи за овладяване на кризи."

Танева го информира, че към днешна дата на територията на страната са регистрирани близо 80 огнища - в Южна България, а броят на убитите крави вече е близо 1700.

"Втората пратка ваксини вече пристигна, но в съседните държави заболяването се разраства изключително бързо", е предупредила Танева и е настояла за финансова подкрепа от ЕК.

 

По разчети на МЗХ очакваните разходи ще достигнат 15 млн. Евро, е информирала министърът в Брюксел. И е посочила, че България ще разчита на финансова помощ от ЕК. Страната вече е изпратила писмо с искане за финансова подкрепа от ЕК, стана ясно още. Комисар Андриукатайс от своя страна е отговорил, че ЕК може да ни възстанови максимум 75% от направените разходи във връзка с кризата. Компенсациите обаче ще бъдат изплатени след преглед на документите по извършване на мероприятията за овладяване на заразата.  

Водещи

Най-четени