ЕП затяга коланите на финансовите пазари 26.10 | 15:56

Мерките са насочени и срещу спекулациите с цените на храните и енергията

От Ралица Стоянова

Инвеститорите трябва да бъдат по-добре защитени, а търговията на финансовите пазари — по-справедлива, посочва проект за европейско законодателство, гласуван от Европейския парламент днес.

Правилата ще се прилагат за почти всички финансови инструменти - от ценните книжа до дериватите. Депутатите затегнаха и предложените правила за високочестотна търговия, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Според новото законодателство всеки инвестиционен посредник трябва да действа честно, безпристрастно и в най-добрия интерес на своите клиенти при разработването и предоставянето на инвестиционни продукти за институционални или индивидуални клиенти. Всеки посредник трябва да гарантира, че продуктите му отговарят на потребностите на определена категория клиенти.

Посредниците, предлагащи инвестиции, не трябва да възнаграждават или оценяват представянето на техните служители по начин, който да поражда конфликти между техните интереси и тези на клиентите им. Всички участници на пазара и оператори ще трябва да представят правила за прозрачност и процедури за ефективно изпълнение на поръчките и за определянето на това кои финансови инструменти трябва да се търгуват чрез техните системи. Те трябва да бъдат подготвени и за случаите на възникване на проблеми с техните системи.

Членовете на ЕП решиха, че организираните системи за търговия (ОСТ) трябва да бъдат резервирани за некапиталови инструменти (деривативни инструменти и ценни книжа), така че да се приведат под новите правила.

Членовете на ЕП затегнаха също правилата от предложението на Комисията за търговията с висока честота, при която компютрите търгуват милиони поръчки в секунда, с малка или никаква човешка намеса. Те гласуваха разпоредби, които да гарантират, че всички поръчки са валидни за не по малко от 500 милисекунди, тоест няма да могат да бъдат отменяни или променяни през това време.

Всички предприятия и места за търговия ще трябва да гарантират, че са в състояние да се справят с внезапни скокове на поръчките или в случаите на сътресения на пазара. Необходими са и механизми за спиране на търговията, ако това се окаже необходимо.

Относно спекулацията с цените на храните и енергията депутатите добавиха изменения за регулирането на стоковата търговия от страна на финансовия сектор, тъй като спекулациите на тези пазари често се посочват като причина за нестабилността на цените на храните и енергията. Измененията ще въведат също ограничения като максимална нетна позиция, която търговците могат да заемат за определени периоди от време.

Единните правила за търговия ще се прилагат за почти всички финансови инструменти като ценни книжа, структурирани финансови продукти или дериватни инструменти, които могат да бъдат търгувани на регулираните пазари, MТС или ОСТ.

Водещи

Най-четени