ЕП призова за нови правила за безопасни условия на труда 16.12 | 11:04

Депутатите обръщат внимание на новите технологии и стреса на работното място

От iNews.bg

Ефектите на новите технологии и на наноматериалите трябва да бъдат взети предвид при определянето на правилата за безопасни и сигурни условия на труд. Това заявиха в резолюция европейските депутати. Те направиха преглед на стратегиите в тази област за периода 2007 – 2012 година.

Документът беше приет с 371 гласа "за", 47 "против", а 15 депутати се въздържаха.

Всяка година в ЕС 168 хил. души загиват в трудова злополука, се казва в резолюцията, подготвена от френския депутат Карима Дели от партията на "Зелените" в Европейския парламент.

Освен новите технологии, в правилата трябва да залегне още и защитата от стреса на работното място. Това е една от основните причини за намаляването на продуктивността в Европа, допълват още депутатите. Те препоръчаха на Европейската комисия (ЕК) да направи преглед дали всички страни от ЕС са имплементирали директивата за работния стрес, приета през 2004 година.

В тази директива е записан призив към работодателите и работните организации да обръщат по-сериозно внимание на проблема и да предприемат мерки за намаляване на стреса на работното място.

Най-четени