ЕРП-тата няма да стават дружества с държавно участие 05.02 | 19:01

Енергийната комисия отхвърли предложението на "Атака"

От Петя Бързилска

Членовете на енергийната комисия в парламента отхвърлиха проекторешението на "Атака" за преобразуване на електроразпределителните дружества (ЕРП) в дружества с държавно участие.

Вносител на проекторешението е Волен Сидеров. Той заяви, че ЕРП-тата ограбват държавата без да подобряват състоянието на мрежата и услугата като цяло. "Само за година (2011 г.) трите електроразпределителни дружества са изнесли към своите централи майки под формата на аутсорсинг на различни дейности над 3, 87 млрд. лв.", посочи Сидеров.

Той попита защо тези пари да не останат в България. Според него ЕРП-тата се държат "неелегантно" и трябва да бъдат деликатно помолени да напуснат страната, предаде БТА.

Заместник-председателят на комисията Явор Куюмджиев от БСП отбеляза, че макар да е съгласен с някои констатации, трябва да се запази това, което сме успели да създадем за последните 25 години, а именно пазарната икономика.

"Единственият вариант държавата да върне собствеността си върху ЕРП-тата би могло да е чрез обратно изкупуване на активите", коментира пред журналисти Куюмджиев. Според него сега би могло дружествата да се купят на по-ниска цена, отколкото тази, на която са били продадени преди години от държавата. Всичко това обаче би могло да е въпрос на преговори с дружествата, а не "да става някакъв вид национализация".

"Това обаче не значи, че възнамеряваме да изкупуваме тези дружества, това е само хипотеза", подчерта той.

Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че ЕРП-тата се контролират от Държавната комисия за енергойно и водно регулиране (ДКЕВР) и именно работата на комисията трябва да се подобри. Той каза, че не е било прието предложението за избиране на членовете на ДКЕВР от парламента, което е щяло да подобри работата на регулатора.

Представителите на граждански организации, които присъстваха на заседанието, остро възразиха срещу отхвърлянето на предложението на "Атака" и заявиха, че отсега нататък ще бойкотират работата на комисията.

"Не сте приели нито едно наше предложение от осем месеца, отново ще започнем протестни действия", заяви Огнян Винаров. Гражданите поискаха представяне на енергийната стратегия, нова проверка на електромери, сключване на индивидуални договори между потребителите и дружествата, предоставящи комунални услуги.

На днешното заседание на комисията трябваше да бъде изслушан и доклад за състоянието на енергетиката, подготвен от икономическото министерство. По предложение на Явор Куюмджиев обаче това бе отложено заради отсъствието на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Депутатите решиха, че министърът ще бъде поканен на някое от следващите заседания на комисията, за да представи лично доклада, както и да изрази мнението си по предложението на "Атака" за рестарт на проекта "Белене".

Водещи

Най-четени