ЕС иска помощ от Световната търговска организация заради проблемите с Русия 07.08 | 14:08

Възможна е извънредна среща на Съвета на ЕС

От Мария Стоянова

Европейският съюз (ЕС) е готов да се обърне към Световната търговска организация (СТО) с искане за отмяна на забраната за внос на храни и селскостопанска продукция в Русия, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на европейски дипломат.

"Политически мотивираните мащабни търговски ограничения са в пряко нарушение на нормите на Световната търговска организация, които Руската федерация се е задължила да спазва", уточнява източникът.

По думите му тези мерки ще бъдат подробно анализирани и след това ще се прецени дали да се подаде иск в СТО.

Съветът на ЕС може да свика извънредно заседание във връзка с наложеното пълно ембарго от страна на Русия на някои стоки в отговор на санкциите срещу страната, наложени от Европейския съюз.

"Първо е необходимо да се види и анализира официалният списък с продуктите, които Москва възнамерява да забрани. След това ще бъде взето решение както на европейско, така и на национално ниво", коментира още дипломатът.

Припомняме, че Москва забрани напълно вноса на месо, млечни продукти, зеленчуци, кореноплодни, плодове, ядки, риба, морски дарове и колбаси от САЩ, Евросъюза, Канада, Австралия, Норвегия. Мерките бяха предприети в отговор на санкциите срещу самата Русия.

Ограниченията ще са в сила в рамките на една година. Според експерти ЕС може да загуби около 10-12 млрд. евро заради забраните за внос.

Междувременно стана ясно, че във връзка с украинската криза Русия може да въведе защитни мерки и в редица промишлени отрасли.

"Готови сме да въведем защитни мерки в самолетната индустрия, корабостроенето, автомобилостроенето и други отрасли. Правителството разбира важността за сътрудничество в тези сфери, но наистина ценим и нашите собствени възможности", заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от Интерфакс.  

Водещи

Най-четени