ЕС не вижда екологични рискове за Транскаспийския газопровод 21.09 | 14:13

Технологии съкращават рисковете при експлоатация на подводните тръбопроводи

От Петя Михайлова

Европейският съюз не вижда проблеми за реализацията на проекта за Транскаспийския газопровод, в това число в сферата на екологията.

Това заяви представителят на ЕС в Азербайджан Ролан Кобиа по време на енергийна конференция в Баку, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Не виждаме проблеми за реализацията на проекта. Има технологии, които позволяват да се избегнат рисковете при изграждането и експлоатацията на подводните тръбопроводи”, каза Кобиа.

Според него инициираните от ЕС преговори за Транскаспийския газопровод с Азербайджан и Туркменистан се подкрепят от всички 27 страни от ЕС и няма да засегнат интересите на другите държави на Каспийско море.

Транскаспийският газопровод трябва да стане част от т.нар Южен коридор, чиято задача е да намали зависимостта на страните от ЕС от руския газ. Туркменистан планира по тази тръба да транспортира газ през Азербайджан и Грузия до Турция, а оттам по газопровода "Набуко" - в Европа.

Ашхабад твърди, че по бъдещия газопровод може да доставя в Европа до 40 млрд. куб. м синьо гориво годишно, но без да уточнява откога може да стане това.

Миналата година Туркменистан, която разполага с четвъртите по обеми газови запаси в света, получи подкрепата на прикаспийските държави за изграждането на тръбопровод по дъното на Каспийско море.

Водещи

Най-четени