ЕС ни дава повече пари за спрените блокове на "Козлодуй" 23.11 | 16:28

Ще ни отпуснат още 260 млн. евро до 2020 г.

От Ралица Стоянова

Повече пари за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" са предвидени в новия проект на 7-годишен европейски бюджет, представен от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпoй, информира БНР.

България настояваше за 450 млн. евро. Преди седмица Ромпoй предложи само 185 млн. евро компенсации за четирите спрени реактора, но след разговори с българската делегация е увеличил тази сума на 260 млн. евро. Средствата трябва да бъдат изплатени на страната ни до 2020 година.

Почти двойно спрямо по-ранния проект са увеличени и компенсациите за другите закрити ядрени мощности в Европа - в словашката "Бохунице”, за която са заложени 200 млн. лева, и литовската "Игналина", за която Ромпoй предлага 400 млн. лева.

Евродепутатът Ивайло Калфин, който е член на парламентарната комисия по енергетика, предупреди, че отпускането на средствата ще бъде обвързано с доказването на конкретни резултати от използването им. Той добави, че през съответната година Еврокомисията ще казва какво да се направи, а след това ще плаща, информира БНТ.

Пред май 2010 г. ЕС ще удължи финансирането на програмата за извеждане от експлоатация на блокове I-IV на АЕЦ "Козлодуй" до 2013 г.

Депутатите от Европейския парламент подкрепиха предложението да бъдат отпуснати допълнителни 300 милиона евро финансова помощ от ЕС за периода 2010-2013 г. за безопасното извеждане от експлоатация на четирите вече неработещи реактора и безопасното преработване на радиоактивните отпадъци, като същевременно искат стриктен финансов контрол и повече инвестиции в мерки за енергийна ефективност.   

Водещи

Най-четени