ЕС отряза Швейцария за научноизследователските програми 17.02 | 10:57

Берн отказа да отвори пазара си за хърватите

От Десислава Маданска

Европейският съюз замрази преговорите с Швейцария за участието ѝ в научноизследователски и студентски програми. Причина е отказът на Берн да отвори пазара си на труда. Преди ден Швейцария отказа да отвори пазара си за хърватите, каквото споразумение постигнаха през лятото, като се позова на резултатите от референдума за ограничаване на имиграцията, предаде DPA.

По силата на резултата от референдума швейцарското правителство ще наложи квоти над имиграцията, с което ще наруши споразумението с Европейския съюз за свободно движение на хора.

"Свободното движение на хора между ЕС и Швейцария е основен принцип, който ние няма да поставяме под въпрос", каза говорителят на Европейската комисия Джо Хенън.

Брюксел и Берн водеха преговори за обмен на учени в изследователската програма "Хоризонт 2020" и на студенти в образователната "Еразъм". Това, как ще се развият програмите, зависеше основно от съгласието на Швейцария да вдигне миграционните ограничения над граждани на Хърватия, най-новата членка на ЕС, допълва БТА. Отлагането на преговорите по двете програми е отговорът на ЕС относно действията на Берн.

"Преговорите се отлагат, докато Швейцария подпише протокола с Хърватия", каза Хенън.  

Водещи

Най-четени