ЕС ревизира мерките за търговска защита 29.10 | 09:09

Три са мерките срещу нечестна игра – антидъмпинг, анти-субсидии и защитни клаузи

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) смята да преразгледа начините за подкрепа на европейски компании, които са изправени пред неконкурентна борба по света. Тези т.нар. мерки за търговска защита имат за цел е да се преборят с дъмпинга на продуктите, продавани под своята себестойност, разкриват още от Комисията.

Първият преглед на политиката в тази област беше направен през 1995 година. Сега е необходима преценка на ефективността на мерките. За да бъде изготвен анализ ще се търси мнението на всички заинтересовани страни – производители, износители, вносители и бизнес организации.

В изпълнение на правилата на Световната търговска организация (СТО) Европейския съюз има три механизма за борба с нечестната игра на пазара. Това са антидъмпинг, действия срещу субсидии и защитни клаузи. Най-често се използва антидъмпингът.

Ето и пример на подобна политика – от ЕС разбират, че трета страна внася в общността продукти на по-ниски от реалната им стойност цени и така подбива бизнеса на европейските производители. Индустрията подава жалба в Европейската комисия, като прилага и доказателства, че наистина има нечестни практики на пазара.

Отговорен за анализа на случая е ЕК, която уведомява СТО за случая и тя налага съответните наказания. Всички членове на търговската организация имат право да проверят как стои въпроса с вноса на техния собствен пазар и да наложат мерките, които ще защитят техните производители.

Водещи

Най-четени