ЕС с нови мерки срещу кражбите от европейски фондове 24.06 | 14:09

Само през 2009 година злоупотребите с пари на данъкоплатците са за над 280 млн. евро

От iNews.bg

През 2009 година кражбите на средства от фондове на ЕС надхвърлят 280 млн. евро. Това представлява по-малко от 0.2% от общия бюджет на ЕС, но все пак е злоупотреба със средствата на данъкоплатците.

По тази причина и от Европейската комисия (ЕК) решиха да засили усилията си за преодоляване на този проблем. Днес (24 юни) Комисията публикува нова стратегия, която да модернизира политиките за борба с кражбите.

Сред мерките са предложения ЕК да управлява и контролира разпределянето на фондовете на ЕС на всяко ниво и във всеки сектор. По този начин най-добре може да бъде защитен бюджета на общността.

Мерки са предвидени за всеки етап – от защитата от кражби, до разследването, санкциите и възстановяването на сумите в бюджета на ЕС.

"Имаме задължението пред европейските данъкоплатци да защитим европейския бюджет", коментира Алдиргас Шемета, комисар по въпросите на данъчното облагане и митническата политика. Той допълни, че новата стратегия е ключов елемент от усилията за направата на по-ефективен бюджет на общността.

Припомняме ви, че България често влиза в статистиките на ЕС за злоупотреби със средства от европейски фондове. Заради тях голяма част от средствата за страната ни бяха замразени.

Водещи

Най-четени