ЕС удължава глобализационния фонд до 2013 година 13.06 | 09:41

По този фонд помощ получават работници, останали без работа заради кризата

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) предложи удължаване на временните мерки по Европейския глобализационен фонд (EGF) до 2013 година. Средствата от този фонд се използват за преодоляване на икономическите затруднения, породени от кризата, за работниците в общността.

Временните мерки трябваше да действат до 30 декември 2011 година, припомнят от ЕК. Предложението обаче е срокът да бъде удължен до 31 декември 2013 година.

От Европейския глобализационен фонд могат да се възползват широк кръг от европейци, загубили работата си заради кризата. Парите се насочват към организиране на курсове за преквалификация, образователни курсове или в помощ за започване на собствен бизнес.

Чрез своя фонд ЕС покрива до 65% от разходите за тези дейности. Обикновено програмите действат между 12 и 24 месеца.

От ЕК обясняват предложението си факта, че европейската икономика показва признаци на оздравяване, но ръстът на брутния вътрешен продукт не води до създаване на нови работни места. Това показва, че в някои сектори "нагаждането" към новите условия продължава и може да се очакват още съкращения на работна сила.

До този момент в EGF са получени 77 молби за помощ от някоя от държавите в ЕС. От фонда са разпределени 353 млн. евро за над 75 хил. души, останали без работа от 2007 година насам.

Водещи

Най-четени