ЕС умува дали да увеличава размера на помощните фондове 26.03 | 17:42

Германия и Финландия не са въодушевени от увеличението

От Ивайло Ачев

В края на тази седмица (31 март, петък) европейските финансови министри ще решават дали и с колко да увеличат мащаба на двата основни финансови инструмента на ЕС - Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) и Европейския механизъм за стабилност (ESM), пише Euobserver.

По предварителна информация EFSF, който е временен инструмент и ще бъде заменен от ESM, ще продължи да съществува още една година. Планът е и двата механизма да работят заедно, като ESM ще бъде стартиран официално на 1 юли тази година.

В момента и двата инструмента имат на разположение 500 млрд. евро, като предпочитаният от ЕК вариант е тези средства да бъдат увеличени на 940 млрд. евро.

Този вариант обаче не среща особена подкрепа от най-голямата европейска икономика – Германия, както и от Финландия. Двете държави клонят по-скоро към изваждане от увеличението на 200 млрд. евро, които отидоха за заемите на Гърция, Португалия и Ирландия. Това ще означава грубо увеличение на EFSF и ESM от около 250 млрд. евро.

Основната причина, поради която Германия и Финландия не подкрепят увеличение до 940 млрд. евро, е, че така се отправя сигнал за пазарите, че еврозоната очаква трудности – все пак двата фонда са създадени с идеята да подкрепят изпаднали в затруднение европейски икономики. "Необходим е баланс – нито твърде голямо увеличение на фондовете, нито твърде малко", казват от Хелзинки. Берлин пък е на мнение, че след като пазарите се поуспокоиха по отношение на доходността на италианските и испанските ценни книжа, то няма нужда от увеличение на помощните фондове.

В момента в еврозоната има само три държави, които имат най-високия възможен кредитен рейтинг (AAA) – Германия, Финландия и Холандия.

Водещи

Най-четени