ЕС ще извади още €50 млн. срещу африканската чума по свинете 23.10 | 16:07

Общо 11 държави са засегнати от болестта, най-вече България

От iNews.bg

Европейският парламент прие на първо четене увеличение с 50 млн. евро на средствата за справяне с чумата по свинете за следващата година за всички страни-членки. Със заложените преди това 20 млн. парите стават общо 70 млн. евро. Една от поправките за отпускане на допълнителното финансиране е на българския евродепутат от ЕНП Андрей Новаков.

"С тези цифри отиваме на преговори с Европейския съвет, които започват на 4 ноември и би трябвало да продължат до 18 ноември, след което да потвърдим това число, на второ четене, в парламента. По две линии е увеличаването. Едното е за обезщетяване на фермери, които са загубили животните си заради болестта, а другото е за превенция, така че тя да не се връща. Дори и да има някаква промяна, има формула, според която тези пари ще се разпределят в държавите, които са пострадали най-силно, което означава че България и Румъния ще бъдат от държавите, които ще бъдат облагодетелствани", каза Новаков пред БНР.

Има опасност Европейският съвет да се противопостави на това решение, предупреди евродепутатът:

"Има държави, които не са засегнати от болестта, и респективно не толкова горещо подкрепят такива поправки. Работим в тази посока! Днес се видя, че увеличението мина с огромно мнозинство, което ме кара да мисля, че включително колеги, идващи от държави, в които няма африканска чума, все пак подкрепят това". 

11 страни от ЕС са засегнати от болестта, като сред най-засегнатите е България. 

Водещи

Най-четени