ЕЦБ: Високите нива на Covid заразата помрачават краткосрочните икономически перспективи 06.05 | 13:39

От iNews

Въпреки регистрираното възстановяване в световното търсене, нивата на зараза с коронавирус остават "постоянно високи", което направи краткосрочните икономически перспективи донякъде "помрачени", посочи в четвъртък Европейската централна банка в последния си икономически бюлетин, читирана от БНР.

В доклада, публикуван след последното заседание на ЕЦБ на 22 април, централната банка отбелязва, че перспективите за цялата 2021 г. са по-оптимистични, като се очаква "силен скок в икономическата активност".

ЕЦБ също така добави, че трябва да се поддържат благоприятни условия за финансиране, за да се улесни процесът на възстановяване чрез "намаляване на несигурността и укрепване на доверието".

"Инфлацията се повиши през последните месеци поради някои идиосинкратични (характерни, особени) и временни фактори и с оглед увеличаване на инфлацията на енергийните цени. В същото време основният ценови натиск остава слаб в контекста на значителна икономическа отпуснатост и все още слабо търсене", заключава докладът на ЕЦБ.

Водещи

Най-четени